5-dnevni program čišćenja creva

by in Vesti o zdravlju 21. decembra 2019.

Prvi korak ka moćnom zdravlju i najbolji način da se spreči bolest jeste da se redovno čisti debelo crevo. Važno je i trenirati creva da se redovno prazne, 30-60 minuta nakon svakog glavnog obroka, dva do tri puta dnevno. Petodnevni program čišćenja creva pomoći će vam da postignete ove ciljeve

Formula Creva 1
– podstiče redovnu, zdravu i kompletnu stolicu
– stimuliše i jača rad mišića creva
– najbolji čistač creva

Sastav: krušina, sena, aloja, đumbir, mahonija, beli luk, ljuta paprika

Formula Creva 1 podstiče prirodan rad crevnih mišića i jača mišiće debelog creva. Uklanja zatvor. Sprečava truljenje, dezinfikuje, umiruje i leči, poboljšava varenje, otklanja gasove i grčeve, povećava protok žuči koji za uzvrat čisti žučnu kesu, žučne puteve i jetru, zaustavlja razvoj bakterije Candida albicans, i reguliše zdravu crevnu floru. Uništava parazite, povećava cirkulaciju, i antibakterijska je, antivirusna i antigljivična.

Biljke u ovoj formuli, kao što su sena i krušina, sadrže prirodnu fitohemikaliju (biljnu hemikaliju) zvanu emodin koja povećava peristaltičke talase, propulzivna grčenja crevnog mišića. Ostale biljke podstiču i osvežavaju jetru i proizvodnju žuči, deluju antibakterijski, antivirusno i antigljivično.

Ako su vam creva iritirana, zapaljena, vruća ili previše često rade, preskočite formulu Creva 1 i odmah krenite sa formulom Creva 2.

Formula Creva 2
– moćni crevni vakum koji izvlači stare fekalne materije, toksine, bakterije, ostatke lekova, živu i olovo. – snažno sredstvo protiv zapaljenja i za smirenje

Sastav: kora crvenog bresta, bentonit glina, seme mlevenog lana,  drveni ugalj, koren belog sleza, list bokvice, pektin, psilijum, indijska bokvica, nana, ljuta paprika.

Formula Creva 2 je snažan pročišćivač i crevni vakum. Izvlači stare, stvrdnute fekalne materije sa zidova creva i iz svakog formiranog džepa sa otrovima. Formula Creva 2 sadrži dva najmoćnija i najefikasnija sredstva apsorpcije i neutralizacije: glinu i aktivni ugalj. Glina apsorbuje i do 40 puta teže od sebe fekalne materije i otpad. Ona uništava i izbacuje crevne parazite. Aktivni ugalj od vrbe je najveće sredstvo upijanja svakog poznatog otrova. Upija i čini bezopasnim preko 3.000 poznatih hemijskih ostataka, pesticida, insekticida, i svaku poznatu štetnu hemikaliju. Zato je aktivni sastojak u skoro svakom filteru za vodu koji se danas pravi. Seme lana čini da formula bude lepljiva i blagotvorna. To što je lepljiva znači da sva voda i biljke mogu da ostanu u crevima, natopljavajući unutrašnje zidove creva, omekšavajući i razbijajući stare, osušene i otvrdle fekalne ostatke koji se tu mogu nalaziti godinama. To što je blagotvorna znači da ublažava bol i patnju od vruće, iritirane i zapaljene sluzave crevne membrane. Ona doslovno obnavlja tkivo! Za rešavanje problema čira na stomaku, do kolitisa, Kronove bolesti, IBS-a (nervoznih creva), spastičkih creva, i svih vidova zapaljenja creva, lepljive i blagotvorne biljke su najbolji odgovor

Pre nego što počnete sa ovim programom, prvo morate da odredite koliko često imate stolicu. Tako ćete odlučiti kako ćete početi. Ukoliko imate svakog dana stolicu možete odmah početi sa programom. A,  ako trenutno nemate svakog dana stolicu počnite sa korišćenjem formule Creva 1. Najbolje je ne žuriti i ne koristiti odmah formulu Creva 2. Prvo treba da učinite da vaša creva bolje rade. Razlog za to je jednostavan. Već imate zatvor i creva su vam troma. Vaša creva nisu dovoljno aktivna da biste koristili formulu Creva 2 koja bi vam mogla izazvati još veći zatvor. Ne brinite, u bočici Creva 1 ima dovoljno biljnog materijala za kompletiranje petodnevnog programa čišćenja creva. Nastavite sa korišćenjem Creva 1 sve dok ne budete imali kompletnu stolicu. Nakon toga možete početi sa 5-dnevnim programom.

Program i plan ishrane ne mora striktno biti ovakav, može se i modifikovati po potrebi.

 Dan 1

– Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– Nakon ispijanja vode sa limunom (15-30 min) početi sa pripremom doručka.

 Tokom prvog  i petog dana programa se konzumira samo voće.
Način primene:
 Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat i po vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Recepti sirove hrane, koji se mogu konzumirati tokom pripreme voćnog obroka:
Recept 1:

– 2 kivija – 200 g grožđa – sok od 1/2 limuna – 100 g suvih šljiva – 1 kruška – prstohvat cimeta Priprema: Šljive sitno izrezati, dodati cimet, kivi i izrezanu krušku. Pomešati sa šljivom, nakapati limunovim sokom, dodati grožđe. Po želji zasladiti medom.
Recept 2: 400 g breskvi, 300 g malina, 250 g borovnica, 2 pomorandže, 2 kivija.
Recept 3: 200 g jabuke, 200 g breskvi,  po 150 g pomorandže, kivija, 100 g zrna grožđa, 50 g zrna nara. Za preliv  40 g meda, sok od jednog limuna, 50 ml soka od jabuke.
Recept 4: 150 g banana, 150 g narandži, 250 g dinja, 200 g jabuka, 250 g krušaka, 250 g šljiva, 150 g grožđa, 5 kašičica limunova soka, prstohvat cimeta, 2 kašičice bagremovog meda (po želji).

Napomene:
– Jela pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.

– Biljna mešavina „Creva #1” se konzumira jedan dan pre početka programa i svaki dan tokom programa.
Način primene:
 Uzeti jednu čajnu kašičicu (ili 6 kapsula) naveče uz večeru ili odmah nakon nje (u slučaju da se posti formula se uzima u večernjim satima). Ukoliko je sutradan došlo do željenog efekta pražnjenja creva narednih večeri uzimati istu dozu. Po potrebi, povećavati dozu za pola čajne kašičice ( ili 3 kapsule) svako naredno veče sve dok sutradan ne dođe do željenog efekta (2-3 stolice dnevno), i onda se zadržati na toj dozi. Formula se može piti sa vodom ili ceđenim sokom.
Dejstvo mešavine „Creva #1“: Otklanja zatvor, podstiče redovno pražnjenje creva, stimuliše i jača mišiće debelog creva. Mešavinu „Creva #1” ne smeju da koriste osobe koje imaju iritabilna creva, dijareju, kolitis, kronovu bolest i slično, jer ona izaziva snažno pražnjenje creva.

– Biljna mešavina „Creva #2” se konzumira svaki dan.
Način primene:
 Uzeti jednu čajnu kašičicu sa jednom čašom vode ili ceđenog soka. Nakon toga popiti još najmanje jednu čašu vode ili ceđenog soka. Ponoviti tako 5 puta dnevno u razmacima od oko 2 sata.
Dejstvo mešavine „Creva #2“: Pročišćava fekalne materije, zaostale otpade, toksine, bakterije i ostatke lekova sa zidova debelog creva. Deluje antiinfekcijski, pomaže kod dijareje, kolitisa, kronove bolesti, hemoroida i drugih bolesti creva.

Napomena:
– Mešavina „Creva #2“ može nekada izazvati zatvor i zato treba istovremeno svako veče koristiti i po potrebi povećavati dozu formule „Creva #1”.

Dani 2, 3, 4 (u ovim danima se posti na ceđenim sokovima)

– Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– Nakon ispijanja vode sa limunom (15-30 min) početi sa pravljenjem ceđenih sokova.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:
Recept 1:
 kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja:
– Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.
Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:
– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka
– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan.
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Recept 2: šljiva;
Recept 3: jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), cvekla (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene:
– Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.
– Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.

– Tokom trećeg i četvrtog dana programa piti kalijumsku čorbu.
Recept za „kalijumsku čorbu”:
Kalijumska čorba je veoma ukusan dodatak programu za pročišćavanje tela. Ona će pročistiti telo od otrova i neželjenih soli i kiselina, u isto vreme obezbeđujući potrebnu koncentrisanu količinu vitamina i minerala. Popijte što više možete.
Napravite čorbu u velikom loncu.
Veliki lonac napunite sledećim sastojcima:
– 25% ljuski od krompira
– 25% ljuski od šargarepe i iseckane cele cvekle
– 25% iseckanog crnog luka
– 25% celera i tamnozelenog povrća
– ljute paprike radi ukusa
– dovoljno vode da prekrije svo povrće
Neka se kuva na što manjoj temperaturi dva-tri sata ili malo duže. Procedite, i popijte samo čorbu. Povrće možete baciti ili ostavite za kompost. Napravite da ima dovoljno za dva dana. Ono što se ne pojede, stavite u frižider.

Tokom dana uraditi sledeće:
– Uzeti biljnu mešavinu „Creva #1” pre spavanja.
– Uzeti biljnu mešavinu „Creva #2” 5 puta dnevno u razmacima od oko 2 sata.
Napomena:
– Mešavina „Creva #2“ može nekada izazvati zatvor i zato treba istovremeno svako veče koristiti i po potrebi povećavati dozu formule „Creva #1”.
– Uraditi klistiranje (po potrebi).
– Tokom trećeg i četvrtog dana programa piti kalijumsku čorbu.
Napomena:

– Pratiti uputstvo u prvom danu programa.

 – Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Dan 5

– Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– Nakon ispijanja vode sa limunom (15-30 min), početi sa pripremom doručka.

 – Tokom petog dana programa se konzumira samo voće.
Recepti sirove hrane, koji se mogu konzumirati tokom pripreme voćnog obroka pogledati u prvom danu programa.

Tokom dana uraditi sledeće:
– Uzeti biljnu mešavinu „Creva #1” pre spavanja.
– Uzeti biljnu mešavinu „Creva #2” 5 puta dnevno u razmacima od oko 2 sata.
Napomena:
– Mešavina „Creva #2“ može nekada izazvati zatvor i zato treba istovremeno svako veče koristiti i po potrebi povećavati dozu formule „Creva #1”.
Napomena:
– Pratiti uputstvo u prvom danu programa.

– Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Zaključne napomene:
– Tokom programa ne koristiti ništa što nije predviđeno programom (bilo kakvu drugu hranu, beli hleb, cigarete, kafu, alkohol, žvakaće gume, niti bilo šta drugo), niti koristiti bilo kave grickalice između obroka.
– Tokom programa voda i ceđeni sokovi se mogu piti u većim količinama, stim da ih ne treba piti 15 minuta pre jela i sat vremena nakon jela.

Biljne formule potrebne za primenu ovog programa u trajanju od 5 dana:

– Creva 1
– Creva 2

U slučaju nekih nejasnoća ili pitanja možete nas kontaktirati putem telefona ili mejla.
Tel: 062/8313593 ili 069/1021986
E-mail: sacuvajzdravlje@yahoo.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa