Crni luk usporava rak debelog creva, dobar je za imunitet, srce i kožu…

by in Fitoterapija 7. februara 2018.

Dobra za stomak – usporava razvoj raka debelog creva

Crni luk sadrži prebiotike u obliku fruktana, koji prolaze nesvarenu hranu kroz stomak tankog creva. Kada stignu prebiotici u debelom crevu stimulišu rasti aktivnost korisnih probiotskih bakterija. Proliferacija probiotičkih bakterija koje su favorizovale fruktan je nazvan „prebiotički efekat“. Ovaj efekat može poboljšati crevnu floru što zauzvrat daje prednost povećanju apsorpcije minerala, uključujući kalcijum, magnezijum i gvožđe. Naučni dokazi pripisani zdravstvenoj promociji potencijal prebiotika, kao što su oni prirodno u luku, brzo raste i sugeriše da prebiotička vlakna imaju pravo mesto u zdravoj ishrani. Istraživačka baza uključuje nalaze za poboljšanu glukozu u krvi i insulinu, poboljšana imunološku funkciju i spušta rizik od razvoja karcinoma debelog creva.

Dobar za imunitet

Najistraženija uloga za fitonutrinete je pomaganje imunološkom sistemu i njihova sposobnost da djeluju kao antioksidanti za borbu protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali se generišu kada je telo izloženo lošim životnim navikama ili uticajima okoline, zagađivačima kao što su duvanski dim, loša ishrana, stres ili infekcija. Istraživanje je pokazalo da je kvercetin i drugi flavonoidi kao što je hesperetin inhibiraju infektivnost različitih virusa, uključujući herpes, polio, parainfluenza i respiratorne virusi. Redovno snabdevanje vitamina C, pronađeno je prirodno u luku, pomaže u povećanju apsorpcije gvožđa i cinka, koji su vitalni minerali za koje se zna da igraju ulogu jačanje imunološkog sistema povećanjem otpornost na infekciju.

Dobar za srce

Epidemiološke studije su pokazale da se rizik od srčanih bolesti može smanjiti konzumiranjem namirnica bogatih flavonoidima. Ovaj efekat je dokazan pomoću kvercetina antiinflamatorne (protiv upalni) i antihistaminske (protiv alergiski) osobina, koji djeluju da stabilizuju ćelije koje oslobađaju histamin – jedinjenje proizvedeno kao imuni odgovor da izazove zapaljenje. Drugo istraživanje je dokazalo da kvercetin može smanjiti oksidativni stres i poboljšati dislipidemija (abnormalni nivoi masti u krvi). Uloga antocijanina u zaštiti kardiovaskularnih bolesti je snažno povezano sa zaštitom od oksidativnog (kada slobodni radikali nadvladaju imuni sistem) stresa. Antioksidansi su takođe pokazali efekte smanjenja zapaljenja u arterijama i poboljšanje kapilarna snaga (rastegljivosti).

Dobar za kožu

Postoji sve veći stepen dokaza da Vitamin C, flavonoidi i polifenoli mogu zaštitite kožu od štete od sunca i pomoći
smanjuje oštećenje kože i starenje uzrokovano UV (ultraljubičasto) i IR (infracrveno) zračenjem. Vitamin C pomaže da održi kožu zdravom u svojoj ključnoj ulozi u sintezi kolagena, proteini iz luka pružaju podršku i elastičnost kože.

Crni luk možete koristiti svež jer mu je tako najbolje dejstvo i ne gubi se njegov lekoviti potencijal. Možete ga dodavati u salatu, ili ga dodavati vašim obrocima. Kada se termički obradi na visokoj temperature gubi većinu svojih lekovitih svojstava. Zato Vam preporučujemo dag a jedete svežeg ili da napravite tonik od njega. Tonik je mnogo dobro rešenje, jer ga možete dodavati u salatu svakodnevno. Mnogi ne vole specifičan miris crnog luka, ali on je zdrav. Mnogi se užasavaju njegovog mirisa i upravo je to jedan od razloga što ga izbegavaju i radije posežu za farmako lekovima nego za crnim lukom. Evo kako jednostavno možete na napravite tonik od crnog luka:

Tonik od crnog luka

– 50 gr oljuštenog crnog ili crvenog luka
– 500 ml jabukovog sirćeta od divljih jabuka sa 2% kiseline

Sve sastojke sjedinite u blender i izblendujete 2 minuta. Nakon toga ceo sadržaj prespite u staklenu teglu sa metalnim (ili staklenim) poklopcem. Ostavite mesta u tegli da bi moglo da se mućka. Mućkajte teglu 2 do 3 puta na dan i posle 14 dana možete je procediti kroz sterilnu gazu. Kada je iscedite držite tonik u staklenoj flaši, dodavajte po želji u salatu ili kod bolseti koristite 4 do 6 supenih kašika na dan. U ovaj tonik se može dodati med, beli luk, ljuta paprika, ren. Ako sve ovo dodate dobićete super tonik koji možete poručiti preko nas ili ga sami napraviti.

Priredio: Portal Sačuvaj Zdravlje – 7. 2. 2018.
Izvori: Više izvora sa interneta od vikipedije do stranih sajtova, tekst nije kopiran sa drugog sajta.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa