Glog – prirodni lek za srce

by in Fitoterapija 27. oktobra 2019.

Obimna istraživanja pokazala su da ekstrakti gloga poboljšavaju funkcije srca šireći koronarne arterije. To za uzvrat, poboljšava snabdevanje srca krvlju i kiseonikom. Glog takođe smanjuje nivo holesterola u krvi, što srcu veoma prija.

Glog se najviše preporučuje srčanim i nervnim bolesnicima. U prirodnoj medicini, glog je prihvaćen je kao siguran i efikasan dodatak tretmanu ranih faza srčanih bolesti i kao delotvorna terapija kod već uznapredovalih faza. Koristi se kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Blagodeti gloga za srce počivaju u posebnim jedinjenjima te biljke – oligomernim procijanidima. Dodatni korisni efekti dobijaju se zahvaljujući  flavonoidima i drugim jedinjenjima, koji učestvuju u širenju glatkih krvnih sudova koronarnih arterija i direktno ulaze u srčani mišić, vezuju se za ćelije srca, tako da je srcu potrebno manje krvi i kiseonika. S druge strane, posle srčanog napada ćelije srca se dva puta brže obnavljaju i trpe manje štete ako je glog prisutan u krvi.

Glogov cvet i list se na Zapadu koriste i kao blag lek za umirivanje, protiv nesanice, raznih uzbuđenja , gušenja, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog pritiska.

Gajenje i berba: Cvetovi se beru kad je u cvasti polovina cvetova otvorena, a druga još u pupoljku. Beru se cele cvasti po suvom i sunčanom vremenu, suše se u što tanjem sloju na promaji u hladu bez prevrtanja, da se ne izlome. Prijatam miris svežih cvetova sušenjem se izgubi. Plodovi se beru kad sazru. Bere se mlad list i suši kao i cvet. Osušen cvet se mora čuvati i dobro zapakovati.

Za pravljenje čajeva i tinktura koriste se cvet, list i plod gloga.

Prema dr Ričardu Šulcu „Glog omogućava srcu da preživi sa manje krvi i kiseonika, tako da i ako imate srčano oboljenje, nećete imati srčani napad.” 

Tinktura od bobica gloga:  Sve što treba da uradite jeste da bobice organski uzgajanih ili divljih bobica gloga izdrobite u procesoru za hranu ili blenderu, potopite ih u vodu preko noći, stavite u blender sa 40-50-procentnom votkom, napravite kašu od toga, ostavite da stoje u posudi dve sedmice do dva meseca, i na kraju procedite. Tako se dobija lek za srce.

Recept za sirup od gloga možete pogledati na OVOM linku.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa