Hidroterapija – moć vruće i hladne vode u prirodnom lečenju

by in Vesti o zdravlju 18. februara 2020.

Mnoge bolesti nastaju kada dođe do neke vrste blokade, u limfi, u ishrani ćelija, u organima za varenje, u organima za izlučivanje ili u nečemu drugom. Ako se otkloni ta blokada, vratiće se i energija u telo i odmah će početi proces izlečenja

Kratka istorija hidroterapije

I u najstarijoj medicinskoj i naučnoj literaturi, čak iz doba drevnih civilizacija Mesopotamije, Indije, Egipta i Kine, postoje beleške o upotrebi vruće i hladne vode za lečenje ljudi. Te terapije su stare nekoliko hiljada godina. U 18. veku u zemljama Srednje Evrope mnogi su primenjivali hidroterapiju za lečenje raznih bolesti, naročito onih koje nijedan drugi
lekar, bilo prirodne ili konvencionalne medicine, nije mogao da izleči. To je postalo važan deo evropske prirodne medicine.

Do 19. veka primena hidroterapije se proširila po celoj Evropi i Americi. Centri za hidroterapiju su podizani svuda po svetu, od Malverna u Engleskoj i Spae u Belgiji, do Badena u Nemačkoj i Hot Springsa u Arkanzasu. Svi ti centri su bili poznati po lečenju „neizlečivih“ bolesti kod kojih nije pomagala nijedna druga terapija.

Jedan veliki evropski lekar prirodne medicine, Dr Benedikt Last, čak je i stvorio terapiju zvanu „metoda pranja krvi“, i napisao knjigu o tome pod istim nazivom. To je bila 8-satna terapija, osam uzastopnih sati primene hidroterapije. Najveći deo tog vremena se primenjivao tuš hladne vode. U
nekim od tih lečilišta su ljude doslovno postavljali uza zid i onda ih prskali ledenom vodom iz creva. To možda deluje kao radikalna metoda, ali uopšte nije u poređenju sa operacijom, hemoterapijom ili zračenjem.

Moć vruće i hladne vode i kako ona deluje

Postoji mnogo različitih načina da se pojača cirkulacija u začepljenom i obolelom delu tela. Postoji lekovito bilje koje pojačava protok krvi, poput ljute paprike i đumbira. Postoje i biljke koje se mogu koristiti za razređivanje krvi, poput belog luka. Beli luk čak razređuje i limfnu tečnost, pa poboljšava protok limfe. Postoji i „limfna masaža“, razne vrste švedske masaže, koje podstiču pokretanje tečnosti u telu, zatim, obična masaža, fizička aktivnost i vežbe, sve to pokreće mišiće i stimuliše nervni sistem. Postoji i hrana koja je posebno dobra za nerve i mišiće. Ali od svih ovih metoda lečenja, kao najbolja i najefikasnija metoda za pokretanje krvi pokazala se primena vruće i hladne vode.

Vruća voda

Vruća voda, ili bilo šta drugo vruće, kada se primeni na površinu tela, širi kapilare i vene, i izvlači krv iz dubljih tkiva do površine. Momentalno dolazi do promene krvotoka i podizanja ka površini. Takođe, time se opuštaju mišići, pa se poboljšava i protok limfe, koja dalje otklanja pritisak sa nerava i omogućava bolji protok nervnih signala. Vruća voda ima i fizičko i emocionalno umirujuće dejstvo. Dakle, ona izvlači krv na površinu i poboljšava krvotok, i umiruje telo i opušta mišiće, time poboljšavajući protok limfe i nervnih signala.

Hladna voda

Primena hladne vode na površinu tela ima potpuno suprotno dejstvo. Ona smanjuje kapilare i vene na površini tela i odvodi krv dublje u telo, dakle pomera krv u suprotnom smeru. Kontrahuje mišiće i time odvodi i limfu iz tog dela tela. Ne umiruje nerve, već ih nadražuje i okrepljuje. Razbuđuje vas. Ima suprotno fizičko i emocionalno dejstvo od toplote.

Vruća i hladna voda

Vruća voda može da se primenjuje za opuštanje tokom kupke, a hladna za razbuđivanje pri tuširanju, ali i u svrhu lečenja bolesti hidroterapijom. Jedan od najboljih načina da se razbije „blokada“ u obolelom delu tela i da se izleči bolest jeste da se krv što brže dovodi u taj deo tela i odvodi od njega, a tako isto i za limfu; i mišići da se brzo kontrahuju i opuštaju, a nervi da se brzo čas stimulišu, čas smiruju; da se brzo čas razbuđujete, a čas uspavljujete. Ovo je najbolji način da se deluje i na krvotok, i na protok limfe, i na nerve, i na mišiće, i na emocije. Tretman sa vrućom i hladnom vodom je jači lek od bilo koje lekovite biljke, tretmana sa
ljutom paprikom, ili psihoterapije.

Tuširanje vrućom i hladnom vodom

Učestalost: Za sve važi – 1-3 puta dnevno.
Metoda tuširanja vrućom i hladnom vodom, koristi se radi stimulacije krvotoka u obolelom delu tela i njegovog izlečenja. 

Dok se tuširate prijatnom, toplom vodom, odvrnite slavinu na najvreliju vodu koju možete da podnesete, a tuš usmerite ka „blokiranom“ ili povređenom delu tela. Tako držite oko minut, a onda odvrnite slavinu na hladnu vodu, i držite tako 15-30 sekundi. To će biti šok, da, ali tako treba. Ako ćete zadrhtati od toga, slobodno drhite! Ako hoćete da zaplačete, slobodno plačite! Ako vam je potrebno da vičete, slobodno vičite! I ako
vam se mokri, slobodno mokrite, jer ste ionako pod tušem.
Zatim, nakon primene hladne vode od oko 30 sekundi, postepeno odvrćite slavinu nazad na vruću vodu, dok ne postane najvrelija koju možete da podnesete, i tako držite oko minut. Posle tog minuta brzo odvrnite nazad na najhladniju. Suština je da „iznenadite“ organizam. Postupak smenjivanja vruće i hladne vode ponavljajte sedam puta.

Ujutru tuširanje završite sa hladnom vodom, da bi vas razbudila, a uveče završite sa vrućom vodom, da bi vas opustila. Ceo postupak traje samo 10-15 minuta, ali kada se završi, osećaćete se kao ponovo rođeni. Tuširanje vrućom i hladnom vodom možete ponoviti istog dana, ili možete obaviti samo deo tog postupka, primenjujući vruću i hladnu vodu direktno
na oboleli deo tela.

Tuš vruće i hladne vode primenjujte naročito na oboleli deo tela, koji treba energično da masirate.

Možete sedeti u lavoru sa vrućom i sa hladnom vodom. Ili koristite vruće i ledene obloge ako treba. Mnogo puta se desi da ako ovu metodu primenite u roku od 10 minuta nakon povrede, nećete više osećati bol, niti će čak biti modrica. Ako patite od nekog degenerativnog oboljenja, poput raka dojke, onda treba da primenjujete ovu metodu tri puta dnevno, i naravno, da masirate oboleli deo tela i primenjujete četku za kožu. Nemojte potceniti moć ove jednostavne tehnike primene vruće i hladne vode.

One Comment
  1. To je istina i ja je lično potvrđujem! Bivši sam zavisnik od opijata i jedan stari, isto tako zavisnik iz Amsterdama, ali bivši me je to savetovao.. i sada zamislite- nalazite se u stanju neopisivog šoka i za telo i za um, a to treba da uradite.. u takvim uslovima telo isključivo traži toplotu, ali išao sam protiv sebe. I tako minuti, sati i dani i ova vrsta terapije, ali samo kada mogu, da ne bi došlo do nekih nepredviđenih događaja jer je biohemija organizma totalno poremećena.. da ne dužim dalje- od 2007 ja živim! Ne jedem meso, iako to nije tema ja ću ipak napisati, nisam baš ekstremni vegan, ali niko ne mora da umre da bih ja bio sit.
    Sve u svemu, to jača telo i um i preporučujem svima koji nemaju srčanih problema. Na neki način to se zove, ali je daleko od toga, finska kupka. Hvala i neka svako proba, ništa ne gubi. Živeli!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa