Holesterol – uzrok i i prirodno lečenje

by in Vesti o zdravlju 1. novembra 2019.

SIMPTOMI – Visok holesterol se ne može primetiti, jer ne odražava nikakve simptome. Simptomi jedino mogu biti usled ateroskleroze i hipertenzije.

UZROCI – Holesterol je masna supstanca slična vosku, koje ima u svim ćelijama tela. Služi za izgradnju ćelija, stvaranje hormona i pomoći pri varenju hrane. Vaša jetra stvara sav holesterol koji vam je potreban. Međutim, njega ima i u hrani životinjskog porekla (uključujući mlečne proizvode), životinjskoj masti i hidrogenizovanim uljima. Višak holesterola nakuplja se na rezervama masti i uz unutrašnje zidove arterija. Tako se zajedno sa ugrušcima krvi i ožiljnim tkivom polako stvara fibrozni plak. Krajnja posledica tog procesa jeste ateroskleroza.

Evo nekoliko činjenica o holesterolu, kako biste bolje razumeli o čemu se radi:
Dijetni holesterol se nalazi u hrani koju jedete. Najviše ga ima u mesu i jajima. Jedno jaje sadrži 275 mg, dok jabuka ne sadrži nimalo holesterola.
Serumski holesterol se nalazi u vašem krvotoku. To je ono što lekari mere. Idealno je da bu de ispod 200 mg/dl. Postoje dve vrste ovog holesterola: HDL (lipoprotein visoke gustine) holesterol čisti arterije i dobar je za vaše zdravlje. Što je viši njegov nivo, tim bolje. LDL (lipoprotein niske gustine) holesterol začepljuje arterije i nije dobar po vaše zdravlje. Što je niži, tim bolje.

Postoji nekoliko prirodnih načina da se snizi nivo LDL holesterola u krvi. Za svaki procenat pada nivoa holesterola rizik od srčanog napada se umanjuje za 2%. Idealni nivo holesterola je između 170 i 190 mg/dl. Ako je ispod 150, onda se uvećava rizik od smrti usled drugih uzroka, poput raka jetre, oboljenja pluća i određenih vrsta moždanih udara.

Ishrana – Nemojte jesti zasićene masti, kojih ima u mesu, maslacu, siru i hidrogenizovanim uljima, a to su najgore vrste masti, jer u najvećoj meri podižu nivo holesterola.

Unosite samo polinezasićene masti preko hrane, jer one snižavaju nivo holesterola. Njih ima samo u određenim vrstama biljnih ulja, poput onog od kukuruza, soje, pšeničnih klica ili lanenog semena. Kupujte samo hladno ceđena ulja, nikad hidrogenizovana (čak ni delimično hidrogenizovana). Ulje koje se prodaje po prodavnicama uglavnom je hidrogenizovano. Nikad nemojte unositi ulje od semena pamuka.

Jedenje obimnih obroka izaziva produkciju enzima koji podstiče jetru da proizvodi više holesterola. Zato jedite manje obroke.

Nemojte jesti ništa što je prženo. A još važnije, nemojte jesti ništa što je prženo na masti. Bežite od restorana sa brzom hranom.

Popijte najmanje 8 čaša vode ili soka dnevno. Potrebni su vam da bi vlakna koja upijaju holesterol tekla kroz telo.

Lecitin je odlična za mešanje masti i holesterola, kako bi telo moglo da ih iskoristi ili da ih izbaci. Ima ga u integralnim žitaricama.

Najbolja ulja za vaše zdravlje su od pšeničnih klica i lanenog semena. Spremajte jela bez ulja ili masti. A kada ih postavite za sto, preko njih sipajte kašiku-dve ulja od pšeničnih klica ili lanenog semena. Tako ćete znati koju količinu ste uneli i znaćete da ulje nije kuvano.

Bezbedno je koristiti i mononezasićene kiseline, jer se otkrilo da i one smanjuju nivo holesterola. Hrana koja ih sadrži je sledeća: maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado i ulje od kikirikija. Mononezasićena ulja snižavaju holesterol brže od dijete sa malo masti; i to, snižavaju samo loši LDL holesterol. Avokado je vrsta hrane koja sadrži najviše masti, ali uprkos tome, on snižava holesterol.

Orašasti plodovi pomalo snižavaju holesterol, naročito orasi. Soja i druge mahunarke su takođe dobri.

Nemojte jesti prženu i masnu hranu, meso, peciva sa povrćem, i drugo, kao ni prerađenu i brzu hranu, običan puter od kikirikija. Iz njega je izbačeno ulje od kikirikija i umesto njega ubačeno jeftino hidrogenizovano ulje. Puter od kikirikija kupujte samo u prodavnici zdrave hrane. Možete otvoriti poklopac i pomirisati. Naučite kako da mirisom prepoznate zdravu hranu. Nemojte jesti čips, krekere i rafinisane slatkiše.

Jaje sadrži mnogo holesterola (275 mg po jajetu), mada istraživanja su pokazala da ne povećavaju holesterol u prevelikoj meri. To je zato što je žumance bogato i holesterolom i lecitinom koji ga rastvara.

Jedite više voća i mahunarki, jer sadrže pektin koji okružuje holesterol i izbacuje ga iz tela. Pektina ima u svim vrstama voća i mahunarki. Šargareše takođe imaju pektin i snižavaju holesterol. Za svaki dan vam treba 6 g vlakana rastvorljivih u vodi. Njih ima u voću, povrću, žitaricama, orašastim plodovima i mahunrkama. Kukuruz, pirinač i ovsene mekinje snižavaju LDL, a ne menjaju nivo HDL holesterola. Nerastvoriljiva vlakna pšeničnih mekinja štiti od raka debelog creva, ali ne snižavaju holesterol. Ovsene mekinje ga snižavaju isto kao i pektin. Napravie pogačice od ovsenih mekinja i pojedite jednu-dve svakog dana. Dobra je i ovsena kaša.

Sveži beli luk snižava holesterol (i visok krvni pritisak), ali to ne čini kuvan ili bezmirisni luk. Sok od celera ga znatno snižava. Sve biljke sadrže fitosterole, koji smanjuju nivo holesterola. Seme susama ih ima najviše. Ostala hrana koja sadrži veće količine je: seme suncokreta, salata, špargla, bamija, karfiol, smokve, jagode, crni luk, bundeva, kajsija, paradajz i celer.

OSTALO – Fizička aktivnost snižava holesterol, dok intenzivna fizička aktivnost snižava LDL, a povećava HDL holesterol.

Nemojte konzumirati kafu, duvan i alkohol, jer oni povećavaju nivo LDL-a. Ugljen-monoksid ošte ćuje zidove arterija, tako da plak počinje da se gomila. Izbegavajte sve vrste lekova.

Evo još biljaka koje snižavaju holesterol: đumbir, piskavica, ječam, spirulina. Aktivni ugalj snažno deluje protiv LDL-a (40%) i podiže HDL nivo (8%), kada se 7-8 mg uzima 3 puta dnevno sat vremena pre ili posle jela. Ali, on upija i druge materije.

Sunčeva svetlost pomaže kontroli nivoa holesterola.

TINKTURE ZA HOLESTEROL: Možete koristiti tinkture DETOKS, KRV, SRCE,CIRKULACIJA.

KRV – Krv su kapi (tinktura) koje čiste krv od hlesterola i toksina do čijeg nakupljanja je došlo neadekvatnom ishranom i stilom života. Jedan od najboljih preparata za čišćenje krvi na tržištu. Ovaj preparat čisti krv i limfni sistem od zaostalih toksina i podstiče koštanu srž da proizvodi krv. Veoma pogodan za osobe sa povišenim pritiskom, holesterolom, dijabetesom, leukemijom i drugim težim oboljenjima. Čisti krvne sudove od holesterola. Sastavljen je od proverenih biljaka: crvena detelina, stavelj, imela, beli luk, ljuta paprika koje stimulativno deluju na čišćenje krvi i limfnog sistema i na zdravlje vaših krvnih sudova.

DETOX – Ovo je veoma moćna formula za čišćenje koja otklanja nagomilane toksine i otrove iz krvi, telesnih masti i ćelija. Ove biljke se koriste u biljnim medicinskim klinikama širom sveta za čišćenje nagomilanih toksina i otrova iz tela, i postale su poznate po svojoj efikasnosti.

SRCE – su kapi ( tinktura ) koje podstiču normalan krvni pritisak i rad srca i srčanog mišića. Veoma pogodne za osobe koje su gojazne i imaju problema za srcem, jačaju srčani mišić i pomažu srcu u stvaranju novih krvnih sudova. Najdelotvornije kapi na tržištu koje neverovatno brzo daju željeni rezultat. Sastavljene su od najlekovitijih biljaka za jačanje srca: glog, crvena detelina, srcenjak, đumbir, ljuta paprika, beli luk. Jako su delotvorne kod osoba koje su preživele srčani udar, pomažu pri bržem oporavku. Tinktura održava normalan krvni pritisak i rad srca. Mogu se piti sa vodom, sokom ili čajem. Dnevna doza je: 60 kapi 4 do 6 puta dnevno u zavisnosti od stanja pacijenta. Pre svakog uzimanja promućkati tinkturu.

CIRKULACIJA – Spada u set osnovnih tinktura koje se piju kod svakog zdravstvenog problema, jer pojačava cirkulaciju i dotok sveže krvi, koja rešava problem na obolelom mestu, snabdevajući je vitalnim sastojcima koji nam pomažu u borbi protiv bolesti i podižu opšte stanje našeg organizma doprinoseći prirodnom čišćenju i izlečenju.

Za više informacija u koliko imate nekih pitanja obratite nam se na mail sacuvajzdravlje@yahoo.com ili na telefone: 062/83 13 593 ili 069/ 10 21 986.

2 Komentar
  1. Koje su garancije kvaliteta,rešenja problema , upotrebnom KRV kapi,koje vreme uz poštovanja pravila ishrane i ostalog !?

    • To je individualna stvar i sve zavisi od stanja Vašeg organizma i koliko ste spremni da korigujete navike, pre svega ishranu. Sigurno je da bi korigovanjem ishrane i upotrebom odgovarajućih tinktura vrlo brzo videli veliko poboljšanje. Što se samih tinktura tiče, u pitanju je poznato i provereno lekovito bilje, koje se u praksi odlično pokazalo.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa