Istina o ugljenim hidratima

Nesrećan ishod skorašnje popularnosti knjiga o ishrani je da su ljudi zbunjeniji nego ikad u pogledu zdravstvene vrednosti ugljenih hidrata. Postoji mnoštvo naučnih dokaza koji pokazuju da je najzdravija ishrana kojom možete da se hranite ishrana bogata ugljenim hidratima.

Štetni uticaji mesa

Meso nikada nije bilo zdrava namirnica, čak i ako njegova upotreba, kao što je to bio slucaj u preindustrijskom dobu, nije izazivala zdravstvene tegobe.

Da li je zdravo jesti rubu?

Mediji su više od decenije isticali prednosti upotrebe ribe. Reklamirali su njenu sposobnost da snizi holesterol i umanji rizik od srčanih oboljenja. Pre nego što pogledamo neke od potencijalnih štetnih efekata upotrebe ribe, pogledajmo prednosti ishrane ribom u poređenju sa drugim životinjskim proizvodima. ..

Recepti biljnih mleka za bebe

ako svest o zdravom načinu ishrane raste, javlja se veća potreba u savremenom svetu za započinjanjem sa zdravim navikama još na početku života – u ranom detinjstvu. Čak i tokom trudnoće, pre nego što se beba i rodi. Dobre navike počinju sa osnovnim stvarima i na samom početku...

10 saveta kako smršati

Ukoliko želite da skinete prekomernu težinu ili znate nekog ko bi to hteo, a imate nedoumice oko toga šta, kad i koliko treba da jedete, evo 10 saveta za pravilnu ishranu, sa kojom ćete izgubiti višak kilograma...

Antioksidansi - prirodni štit od raznih bolesti

Jedna od očiglednijih karakteristika biljaka je njihov širok raspon svetlih boja. Ako se divite načinu serviranja hrane, teško je nadmašiti tanjir sa voćem i povrćem...

Rafinisani šećer - svakodnevni otrov

U ranija vremena je šećer bio tako skup da se kupovao u vrlo retkim prilikama. Danas savremena industrijska forma spada u najjeftinije „životne namirnice“, koje poznajemo. On je jeftin u pravom smislu te reči, tako da se direktno ili indirektno, pojavljuje u skoro svakoj kupljenoj namirnici...

Razlozi za promenu načina ishrane

Nikada ranije biljni način ishrane nije privlačio toliku pažnju kao danas. U prošlosti su zagovornici biljnog režima ishrane bili zreli ljudi, sa iskustvom na polju filozofije ili nauke. Danas su to i ljudi koji sa više entuzijazma traže jednostavniji, prirodniji način života...

Biljna vlakna umanjuju rizik od raka

Hranljive materija koju bi neki uključili među fitohemikalije su biljna vlakna. U vlakna spadaju delovi biljnih materija koji su otporni na varenje u normalnom ljudskom crevnom sistemu....

Biljne namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline

Postoji način ostvarivanja koristi od omega-3 masnih kiselina bez uzimanja ribe, ribljeg ulja ili skupih kapsula. Postoji način da se zaobiđu holesterol i toksini koji dolaze sa omega-3 masnim kiselinama iz životinja...

Grickanje između obroka

Jedna od loših navika u ishrani je grickanje, jedenje izmedju obroka. Šta se dešava u vašem telu kada jedete izmedju obroka? Varenje počinje u ustima posebnim enzimima u pljuvački, koji razgradjuju skrob. Oni ne funkcionisu dobro u želudcu, već samo u ustima. Dok žvaćemo, hrana treba da ostane 30-60 sekundi u ustima pre no što se proguta, da se želudac ne bi pitao šta je s vama, da li ste izgubili zube...

MED kao hrana i lek

Ne sadrži svaki med iste komponente. U različitim vrstama meda do danas je otkriveno preko 300 različitih jedninjenja, a stalno se otkrivaju i nova. Glavni sastojci meda su monosaharidni i disaharidni šećeri: fruktoza (25-45%), glukoza (25-37%). Med sadrži i čitav niz drugih monosaharidnih, disaharidnih i trisaharidnih šećera: maltozu, izomaltozu, saharozu, erlozu, melezitozu itd.

Uticaj ishrane na zdravlje

Ishrana je, bez svake sumnje, činilac koji najviše utiče na zdravlje, jer se čin unošenja hrane konstantno ponavlja tokom celog našeg života, 90% bolesti izuzev infekcija i nesreća, usko je vezano sa ishranom. Ishrana je povezana sa voljnim i svesnim činom. Ona zavisi od slobodne volje pojedinca. Zbog toga je neophodno...

Meksički integralni pirinač

Potopite pirinač najmanje 16 sati da omekani. U blender ubacite paradajz, crni i beli luk i meljite dok ne dobijete glatku masu. Prespite u neku posudu. U pirinač i feferone naspite samlevenu mešavinu paradajza i luka, paradajz pastu i so. Izmešajte sve dobro. Dodajte peršun i poslužite sa kriškama limuna sa strane.

Da li su ljudi biljojedi ili mesojedi?

Osnovnim analiziranjem čoveka i njegove anatomije i fiziologije možemo utvrditi da li je čovek biljojed ili mesojed. Zubi čoveka su stvoreni za mlevenje i žvakanje hrane i slični su kao kod drugih biljojeda, za razliku od mesojeda koji imaju zube za kidanje. Kod mesojeda...

Smoothie od banane, spanaća i kikirikija

Da vam neko zaveže oči, nikada ne biste pogodili da je ovaj smoothie zelene boje. Ovaj kremasti smoothie je idealan napitak posle napornog vežbanja ili trčanja. Za super zdravu varijantu pokušajte da nadjete krem od kikirikija – sadrži SAMO kikiriki...

Korisnii efekti konzumiranja pomorandže

Jedna od asocijacija na zimu kod mnogih ljudi sa našeg podneblja jeste savršen miris i ukus pomorandže. Pored toga što je veoma ukusna, ona je pravi izvor vitamina koji su neophodni u hladnim mesecima. Ovo narandžasto voće sadrži listu esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala.

9 razloga da počnete da jedete nar

Osim izvrsnog ukusa, ovo “rajsko voće” može da ponudi još dosta toga. Štiti bubrege Najnovija istraživanja objavljena u medijima pre nekoliko dana, pokazuju da nar sprečava oštećenje bubrega. Pre svega štiti bubrege od toksina. Sprečava starenje Nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu...

Biljna vlakna – važna za zdravlje organizma

Osnovna funkcija sistema za varenje jeste obezbeđivanje telu potrebnih količina hrane i vode. Šta se dešava u toj priči? Početno varenje hrane kreće još u ustima preko pljuvačke a prvi ozbiljniji čin varenja odigrava se u želucu. Želudac stalno meša hranu i vari uz pomoć svojih sokova (HCL kiselina i enzimi)...