Jednostavan recept za integralni hleb

by in Vesti o zdravlju 3. decembra 2019.

Vrlo jednostavan i lak recept za zdrav i ukusan hleb. Ovaj hleb je odličan za zdravlje digestivnog trakta, srca, krvnih sudova i rad celokupnog organizma. Poznato je da kupovni beli hleb ima samo 7 posto hranjivih vrednosti i kao takav je jako loš za konzumiranje. Najveći problem u belom hlebu jeste taj što se odbacuje opna žitarice, od kojih se prave mekinje. U tom delu žitarice ima najviše vlakana, minerala i vitamina. Integralno brašno možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili kupiti celu žitaricu i samleti je.

Sastojci za recept:

-500 g integralnog pšeničnog brašna 
-1/3 funte kvasca
-1 šolja tople vode
-1 do 2 kašičice soli

Brašno ne mora biti samo od pšenice. Umesto toga možete dodati speltino, ražano ili neko drugo brašno ili kombinovati.
Kako bi hleb dobio na strukturi možete mu dodati, po želji, oko 20% belog brašna.  

Kako napraviti integralni hleb?

U šolju tople vode, dobro razmutiti kvasac i sipati u posudu u kojoj se nalazi brašno i so. zatim dobro promešati kašikom, dolivati vodu po potrebi dok smesa ne postane malo gušća od kaše. Smesu sipati u kalup premazan uljem ili u običan pleh sa papirom za pečenje. Ostaviti smesu na toplom mestu da narasta oko 30 minuta. Zatim ubaciti u rernu i peći na oko 250 stepeni, do 35 minuta. Vrlo je važno da hleb ne bude iznutra vlažan i gnjecav! Vlažan hleb nije dobro napravljen i ne treba ga konzumirati. 

Predlog:

U smesu pre pečenje se mož ubaciti razno semenje, poput susama, bundeve, suncokreta i lana, ali ne više od količine 1/2 šolje. Ovim postupkom hleb dobija na većoj kaloričnosti, proteinima, mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ovaj hleb se može konzumirati sa voćem, kuvanim mahunarkama, namazima i raznim salatama.

Preporuka kod dijareje i kiseline u želucu:

Ovaj hleb takođe može biti od koristi kod ljudi koji imaju dijareju ili takozvanu nervozu želuca i gastritis. Hleb iseći na kriške i dobro ga prepeći u rerni.
Takođe, ukoliko ne pojedete sav hleb nakon 2,3 dana – možete ga iskoristiti tako što ga opet prepečete.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa