Koliko opasnih hemikalija imamo u krvi?

by in Vesti o zdravlju 10. marta 2018.

Grinpis je sproveo istraživanje sa ciljem da se utvrdi koliko opasnih hemikalija imamo u našim telima. U  istraživanju je učestvovala 91 osoba u čijoj krvi je nađeno čak 46 hemikalija koje prirodno ne bi trebalo da se nalaze u ljudskom telu. Kod svih osoba pronađene su hemikalije koje mogu izazivati rak, hormonalne poremećaje i niz drugih bolesti.

Opasne hemiklaije u naša tela dospevaju preko proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su: kozmetika, igračke, sredstva za čišćenje, osveživači. Biohemičarka Jelena Milić iz udruženja Alternativa za bezbednije hemikalije nije dala ohrabrujući odgovor na naše pitanje: kako možemo da sprečimo da štetne supstance dospeju u naše telo.

„Ne možemo da izbegnemo kontakt sa hemikalijama, ali možemo znatno da smanjimo izloženost tim hemikalijama pravilnim izborom proizvoda koje kupujemo u prodavnici. Kada kupujemo proizvod bitno je da gledamo etiketu tog proizvoda i da pokušamo da kupimo… da izaberemo proizvode koji nemaju takozvani piktogram odnosno oznaku opasnosti koju proizvod nosi.“

U ALHemu su nam, na primeru tri deterdženta za pranje sudova, pokazali kako na osnovu oznaka na etiketi možemo da izaberemo bezbedniji proizvod.

Na prvom proizvodu ne nalazi se ni jedan znak, na drugom se nalazi znak uzvika, a na poslednjem slika epruvete iz koje ističe tečnost na ruku (što znači da je proizvod korozivan).

Jelena Milić kaže da postoje jednostavan način da se izabere deterdžent.

„Ako već ne možemo da pronađemo odgovarajući proizvod bez znaka upozorenja  odnosno bez  piktograma tada je bolje da biramo proizvode koji sadrže na svojoj etiketi grafički prikaz uzvičnika, bolje nego proizvodi koji sadrže onu da kažem… razbijenu epruvetu.“

Znak slomljene epruvete upozorava da proizvod može da izazove trajna oštećenja, kao što su: gubitak vida, ili trajni ožiljci na koži, dok znak uzvika upozorava da proizvod može da izazove blaže probleme poput iritacije kože.Piktogram - Znak uzvika

Znak uzvika se tek nedavno pojavio na velikom broju proizvoda koje koristimo već decenijama i većina nas smatra da nismo imali ozbiljnih tegoba tokom njihovog uobičajenog korišćenja. Jelenu Milić smo pitali da li treba da nastavimo da koristimo kućne hemikalije onako kako smo ih koristili do sada i da praktično ne moramo da obraćamo pažnju na novi znak.

„Nikako ne treba ignorisati znak uzvika na etiketama hemijskih proizvoda zato što ovaj znak govori o tome da ovakav proizvod izaziva iritaciju oka, kože, ali i može da izazove alergijske reakcije na koži .

Proizvodi sa znakom uzvika kod većine osoba neće izazvati nikakve posledice, ako ih koriste jednom ili par puta sa dužim pauzama. Ipak to ne znači da su potpuno sigurni.

“Naše telo vremenom postaje sve osetljivije na takav proizvod i onda tek posle određenog vremena mi vidmo reakcije, vrlo često ne znamo uopšte odakle su se pojavile  i zašto baš sad i od čega kada nismo ništa novo promenili u korišćenju stvari oko nas.“

Kada kupujemo, trebalo bi uvek da pogledamo i etikete, ali ne da bismo čitali ono čime proizvođači žele da nas navedu da mislimo da njihovi proizvodi imaju neke pozitivne karakteristike.

„Na primeru ova tri deterdženta možemo videti  da su dva od tri deterdženta na prednjoj etiketi označeni kao Sensitive, odnosno kao proizvodi koji su nežni ili nežniji za našu kožu dok ovaj jedan nije tako obeležen. Međutim kada pogledamo grafičke prikaze opasnosti videćmo da samo proizvod koji nije obeležen kao senzitivan, samo on nema taj grafički prikaz za opasnost proizvoda i na osnovu toga možemo zaključiti da je ustvari bolje da kupimo proizvod koji bez obzira što napred ne piše da je on senzitivan, bitno je da pozadi na deklaraciji nema grafički prikaz opasnosti.“

Osim natpisa na pogrešnu odluku potrošače navode i razni mirisi. Kupci često proizvode poput omekšivača biraju na osnovu mirisa, a ne znakova upozorenja ili njihovog sastava. Veštački mirisi su često uzrok zdravstvenih problema. Mirisne sveće i osveživači prostorija često u sebi sadrže hemikalije za koje je dokazano da izazivaju senzibilizaciju respiratornih organa ili kože, odnosno alergijske reakcije, astmu ili probleme sa disanjem.  Jelena Milić dodaje

Posebno je opasno da takve proizvode koriste trudnice i dojilje. Na jednom istraživanju koje je sprovedeno na 2.000 trudnica i dojilja pokazano je da su hemikalije iz ovakvih proizvoda doprinosile razvoju problema sa disanjem, alergijama i razvoju astme. Takođe, hemikalije iz osveživača i mirisnih sveća su bile pronađene i u majčinom mleku kojima su dojilje hranile svoju decu.

Kada odaberete miris koji Vam se sviđa trebalo bi da pogledate da li na pakovanju postoji neko obaveštenje o alergijskim reakcijama, ili znak upozorenja.

Izvor: potrosackisavetnik.com

Ukoliko dolazimo u kontakt sa hemikalijama potrebno je da se adekvatno zaštitimo odgovarajućim odevnim predmetima, rukavicama ili predviđenom opremom. Ipak, najbolje je izbaciti hemikalije iz upotrebe ili ih koristiti u što manjoj meri.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa