Saznajte zašto je zdrav crni luk

by in Fitoterapija 7. februara 2018.

Zašto je zdrav CRNI LUK?

Danas ga koristi ceo svet, ima ga svaka kuća, a i pored toga mnogi ne znaju njegovo terapeutsko, njegovo blagotvorno dejstvo koje on poseduje.
Predstavljamo vam crni luk, tu mocnu biljku datu nam na dar od Tvorca, kao odraz njegovog znanja i mudrosti prema ljudskom rodu. Nauka svakoga dana dokazuje njegovo dejstvo, a ovaj tekst Vam može pomoći da umesto što idete u apoteku, pomoc potražite u vašoj kuhinji, pijaci ili bašti, jer zdravlje je mnogo bliže nego što mnogi veruju i znaju.
Crni luk je dvogodišnja zeljasta biljka iz roda Allium, poreklom je iz južne Azije, ali se gaji širom sveta. Uzgaja se kao povrće koje se koristi u ljudskoj ishrani za pripremu raznih salata i kao začin. Spada medju najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća. Crni luk obrazuje podzemnu, jestivu lukovicu, ima kuglastu cvast, zelenkastobelih cvetova na jednoj ili više stabljika bez listova. Ima oštar ukus, pošto sadrži eterično ulje bogato sumporom. Može biti raznih veličina, oblika, boja i ljutine.
Dobar je protiv alergija, mikroba, gljivica, jača imuni sistem… Obiluje snažnim nutrijentima koji jačaju imunitet i zaustavljaju histamine, hemikalije koje uzrokuju svrab, kijanje i curenje iz nosa. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala je ekstrat crnog luka kao lek za nazeb, kašalj, astmu i bronhitis. Antimikrobna svojstva crnog luka potiču iz eteričnih ulja koja sadrže sumpor i alkaloide. Crni luk ispoljava antimikrobno dejstvo na mnoge Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije, kao što su: Escherichia coli, Sallmonela, Klebsiela, Proteus, Bacillus, Clostridium i Mzcobacterium tuberculosis. Antifungalno dejstvo crni luk pokazuje na Crzptococcus neoformans, Candida spp., Trichopzton, Epidermophyton, Microsporum, Aspergillus spp. i Mucor pusillus.

Crni luk i vitamin C

Sadržaj vitamina C u crnom luku je 10 mg/100 g svežeg ploda. Dnevna potreba za vitaminom C za zdravog, odraslog čoveka je oko 100-200 mg. Pošto je C vitamin rastvorljiv u vodi ukoliko preterate sa unosom na dan jedino što može da vam se desi je da imate ređu stolicu.

Minerali i vitamini u crnom luku

Crni luk je namirnice bogata mineralnim materijama. U crnom luku su najviše zastupljeni: Kalijum, Kalcijum, Magnezijum i Fosfor, Sumpor.
Crni luk sadrže veliki broj bioaktivnih organskih jedinjenja, od kojih su najzastupljeniji ugljeni hidrati. U luku su prisutne za ljudski organizam veoma značajne mineralne materije, naročito kalijum i sumpor, a bogat je i vitaminima (B1, B2, C, E, K). Najvažniji sastojci crnog luka su:
Hemijski sastav 100 g crnog luka sve je u postotcima
Voda 87,6%
Proteini 1,5%
Ugljeni hidrati 9,5%
Lipidi 0,1%
Vitamin C (mg) 10
Vitamin B1 (mg) 0,03
Vitamin B2 (mg)
Vitamin B3 (mg)
Vitamin A (IJ)*
Pepeo (%)
K (mg) 157
Ca (mg) 30
Na (mg) 10
Mg (mg) 9
Fe (mg) 0.5
P (mg) 40
* Vitamin A se izražava u mikrogramima retinola, odnosno u internacionalnim jedinicama. 1IJ = 0,3µg retinola

 

Priredio: Portal Sačuvaj Zdravlje – 7. 2. 2018.
Izvori: Više izvora sa interneta od vikipedije do stranih sajtova, tekst nije kopiran sa drugog sajta.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa