Sok od grožđa – višestruko korisna namirnica

by in Vesti o zdravlju 27. oktobra 2019.

Flavonoidi, koji se nalaze u grožđu i soku od grožđa, ispoljavaju korisne efekte u smanjenju rizika od srčanih bolesti pored svog delovanja na krvne pločice.

Grožđe sadrži moćne antioksidante. Kvercetin, na primer, je još snažniji od vitamina E. Oksidovani LDL holesterol je glavni krivac za aterosklerozu i srčana oboljenja. Kvercetin blokira oksidaciju LDL-a, a time i proces sužavanja arterija. Pored toga, antioksidativni efekat je od pomoći u sprečavanju raka. Ta jedinjenja zdrava za srce mogu na taj način da smanje i rizik od raka. Istraživanja na životinjama kao i istraživanja raka kod ljudi su pokazala takav antikancerogeni efekat. Među druge korisne efekte flavonoida spada i antivirusna aktivnost.

Grožđe nije jedino voće koje donosi takve koristi po zdravlje. Jabuke, trešnje, jagode, borovnica, grejpfrut, takođe sadrže flavonoide.

Belo grožđe sadrži još jednu supstancu koja štiti zdravlje, zvanu rezveratrol. Ovaj prirodno javljajući fungicid takođe obećava, ali izgleda da nije jedna od glavnih hemikalija za zaštitu srca. Belo grožđe i sok od belog grožđa mogu na taj način takođe da ispoljavaju korisne efekte u zaštiti srca. Nedavno je utvrđeno da rezveratrol sprečava rak kod miševa.

Grožđe sadrži značajne količine 15 sastojaka dok istovremeno sadrži samo 5% masti, veoma malu količinu natrijuma i ne sadrži holesterol. Zapazite veliku količinu vitamina B, C i E, kao i gvožđa i bakra. Takođe
sadrži veoma mnogo kalijuma koji zajedno sa malo natrijuma pomaže sniženju krvnog pritiska, i veoma mnogo selena, mikroelementa koji izgleda ima ulogu u zaštiti od raka.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa