Šta su tinkture?

by in Uncategorized 23. novembra 2018.

 

Tinkture predstavljaju tečne ekstrakte biljaka. One su koncentrisani biljni preparati gde su lekoviti sastojci biljaka izvađeni u tečnom obliku. Za pravljenje tinktura koristi se alkohol koji se dodaje vodi ili jabukovom sirćetu. Pravljenje tinktura alkoholom je metod star hiljadama godina i koriste ga svi ozbiljni herbalisti na svetu. Alkohol se koristi zato što se najvažniji lekoviti sastojci, kao što su esencijalna ulja, smole, alkaloidi, steroidi i brojne druge bio-hemijske supstance ili fitohemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu, nego u vodi (čaju) ili na bilo koji drugi način. Štaviše, određene važne fitohemikalije iz biljaka se mogu rastvoriti jedino u alkoholu.

Osnovne karakteristike tinktura i biljnih formula prema recepturi dr Ričarda Šulca:
– proizvodnja u domaćoj radinosti;
– potpuno zdravo organsko bilje;
– najdelotvornije formule, neverovatno snažnog i efektivnog dejstva;
– nema apsolutno nikakvih štetnih efekata.Koje su prednosti tinktura?

– Tinkture su mnogo jače i koncentrovanije od čaja. Samo 2-3 kapi tinkture jednake su, čak jače od cele jedne šolje čaja. Upravo iz ovakvih razloga je preko potrebno konzumiranje samih tinktura kod saniranja zdravstvenih problema, jer je nemoguće popiti velike količine čaja dnevno.

– Lekoviti sastojci tinktura mogu se lakše svariti i asimilovati nego same sirove biljke ili biljne kapsule, naročito ako je varenje kod čoveka loše. Lekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture mogu da čine, između ostalog, prvu pomoć i lek za hitne slučajeve. Tinkture sa alkoholom kao bazom su dobre i kao antiseptici za otvorene rane.

– Alkohol, takođe, održava tinkturu i znatno produžava rok trajanja, gotovo neograničeno. Što tinktura duže stoji nekorišćena to je njen sam efekat mnogostruko veći. Za one koji insistiraju bez alkohola (mada se radi o minornim koliciinama kao npr. u osvezivacu daha ili tome slično) postoji veoma jednostavno resenje. Dozu tinkture ukapate u vreo čaj ili prelijete ključalom vodom i sav alkohol će da ispari.

– Za razliku od tinktura koje se proizvode u domaćoj radinosti, komercijalne tinkture generalno su lošeg kvaliteta i nedelotvorne su, jer se ne pripremaju od adekvatnog i neprerađenog bilja, niti u proporcijama koje su koristili najbolji herbalisti svih vremena, poput dr Ričarda Šulca. I tinkture proizvedene u domaćoj radinosti vrlo često znaju da budu lošijeg kvaliteta, najviše zbog manjeg obima biljaka koji se koristi prilikom pripreme.

Tinkture koje spravljaju ljudi koji se bave prirodnom medicinom iz Srbije su garant kvaliteta i delotvornosti. Naše primarna misija je pomaganja osobama u nevolji da savladaju svoje zdravstvene probleme i osnova svega je humane i duhovne prirode. Fizičko i duhovno zdravlje predstavljaju jednu neraskidivu i nerazdvojivu životvornu celinu. Zdrava duhovnost i pravilan pogled na svet je osnova svega i od presudne je uloge. Ako ne posedujete mir i spokoj lekovite biljke vam neće pomoći na pravi način i u adekvatnoj meri.

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa