Tragovi glifosata opasnog herbicida pronađeni u evropskim žitaricama

by in Vesti o zdravlju 6. februara 2020.Tragovi glifosata, opasnog i toksičnog sastojka GMO herbicida Roundup-a, pronađeni su u proizvodima glavnih britanskih proizvođača non-GMO hrane.Ovo otkriće otvara pitanje sigurnosti svih nas i navodi na zastrašujuću pomisao da je GMO sve više prisutan bez obzira na visoku svest o njegovoj štetnosti.  

Britanski portal The Ecologist objavio je istraživanje britanske anti-GMO grupe pod nazivom GM Freeze. Od 40 vrsta hlebnih proizvoda prehrambenog giganta Warburtons, u čak 34 pronađeni su tragovi ovog opasnog herbicida.

Glifosat je pronađen i u proizvodima fabrike Jordans.

Ovo otkriće je izrazito zabrinjavajuće, jer se radi o velikim imenima u prehrambenoj industriji. Tragovi opasnog herbicida pronađeni u proizvodima ovih proizvođača su ispod najviše dopuštene količine. No, mnogi se ne slažu s maksimalno dopuštenim količinama, objašnjavajući to činjenicom da je glifosat izuyetno opasan i da ga ne treba tolerirati ni u kojoj količini.

Kako glifosat dospeva u našu hranu?

Kako je moguća prisutnost glifosata u hlebu i ostalim proizvodima na području gde se ne uzgaja GMO?

Roundup je popularan herbicid koji se koristi i na non-GMO usevima. Poljoprivrednici koji obrađuju  non-GMO polja neretko koriste Roundup herbicid pre sadnje kako bi sprečili pojavu korova. Koriste ga i neposredno pre berbe kako bi se olakšao sam proces berbe useva. Tako on se može pojaviti u hrani koja ne poteče od GMO useva, što znači da su jedino i isključivo organski usevi sigurni od pesticida. U većini evropskih zemalja GMO soja i kukuruz dopušteni su za ishranu stoke. Smatra se da je upravo ova činjenica rezultirala velikom popularnošću Monsantovog Roundup herbicida.

Krajnji rezultat delovanja ovoga herbicida su višestruke negativne posledice na farmama životinja. Holandski uzgajivač životinja potvrdio je veliku razliku u njihovom zdravlju i razmnožavanju. Koristeći hranu za stoku bez GMO-a, na svojoj farmi primetio je daleko bolje zdravlje životinja. Svedočio je manjoj potrebi za antibioticima te manjem broju spontanih pobačaja i deformacija kod mladunčadi.

Američki stočari imaju slično iskustvo. I oni, hraneći svoje životinje GMO hranom, susreli su se s problemima poput neplodnosti, spontanih pobačaja i deformiteta mladunčadi. Farmeri su o svemu izvestili penzionsianog profesora biljne patologije, vodećeg svetskog stručnjaka za GMO doktora Don Hubera.
Nakon nekoliko desetina godina istraživanja GMO-a, Huber se otvoreno protivi svakom obliku genetski modificiranih organizama i genetski modificirane hrane kao i korišćenju Roundup pesticida u poljoprivredi.

Otkrio je da je Roundup delovao na zemlju i biljke tako da su biljke ostale nutritivno osiromašene i potpuno neotporne na bolesti.

„Biljka može biti bogata mineralima, ali ako je tretirana s glifosatima, ona neće biti fiziološki vredna za korištenje, u tom slučaju biće kao da jedete komad šljunka,“ – tvrdi dr. Huber.

Takođe smatra da glifosat stimulira razvoj više od 40 bolesti, uključujući gljivična oboljenja biljaka. Huber je o svom istraživanju i saznanjima redovito obaveštavao sve vodeće institucije, ali  njegova upozorenja su ignorisana.

Opasnost glifosata

Ekstremna toksičnost herbicida Roundup uzrokovana je međusobnim pojačanim delovanjem glifosata i određenih hemijskih sastojaka, čija je uloga brza apsorpcija glifosata u biljkama. Glifosat se u tom slučaju smatra aktivnim, a hemijska sredstva inertnim sastojcima.

Sastojci Roundup-a nisu dovoljno istraženi, a Monsato grčevito zadržava vlasnička prava kako bi se izbeglo otkrivanje „inertnih“ sastojaka.

Grupa Seralini, na čelu s profesorom Gillesom-Ericom Séralinijem, profesorom fakulteta u Caenu, dve godine je sprovodila istraživanja na pacovima. Otkriveno je da je GMO hrana uzrokovala prevremeno uginjavanje pacova i pojavu strašnih tumora. Tokom istraživanja uspeli su odgonetnuti koji su to sastojci koji izazivaju takve strašne posledice. Koristeći naučne metode, grupa Seralini je izolovala inertne sastojke GMO-a i primietila njihovu toksičnost. Kod pesticida Roundup, glifosat u kombinaciji s takvim «inertnim» sastojcima stvara toksični kancerogeni koktel, koji na kraju pronalazi put do prehrambenog lanca.


Istraživanja zataškana, članak povučen

Istraživanje Seralinijeve grupe objavljeno je u časopisu  Journal of Food and Chemical Toxicology. Nakon godinu dana časopis je povukao članak s obrazloženjem da zaključci o posledicama GMO useva na zdravlje životinja nisu dovoljni za konačnu tvrdnju o štetnosti GMO-a.

No, svakako trebate imati na umu da su gotovo 800 naučnika i hiljade drugih stručnjaka uputili primedbu časopisu zbog povlačenja ove studije, što je dovoljan pokazatelj verodostojnosti Seralinijevog istraživanja.

Zanimljiva je i činjenica da je neposredno pre povlačenja ovog članka, bivši Monsato naučnik, Richard Goodman, postao urednik ovog časopisa. Upravo nakon njegovog imenovanja počeo je proces osude i povlačenja Seralinijevog istraživanja iz časopisa.

Izvor: Alternativa za vasOstavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa