Vitamin B12

by in Vesti o zdravlju 16. decembra 2019.

Vitamin B12 je primarna hranljiva supstanca koja mnogima pravi problem. Zanimljivo je da je ovaj vitamin neophodan u veoma malim količinama. Manje od jedne trećine grama je više nego dovoljno vitamina B12 da traje ceo život (uz uslov da ga uzimate u malim delovima tokom života). Uprkos našoj veoma maloj potrebi za tim vitaminom, njegov potpuni nedostatak može da prouzrokuje ozbiljne probleme kao što su anemija, nervni problemi, pa čak i stanje nalik Alchajmerovoj bolesti. Dalji razlog za zabrinutost predstavlja veza između nedostatka vitamina B12 i povišenog nivoa aminokiseline homocisteina, viši nivo te aminokiseline je povezan sa povećanim rizikom od infarkta.

Dve glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta i stimulacija formiranja i sazrevanja eritrocita. Pravilan metabolizam proteina i aminokiselina (metionin, triptofan, tirozin), sinteza nukleinskih kiselina, sprečava pojavu perniciozne anemije, neophodan je za normalnu funkciju i održavanje integriteta nervnih i epitelnih ćelija.

Vitamin B12 kao i drugi B vitamini ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju. Presudan je za proizvodnju genetskog materijala RNK i DNK kao i mijelina, koji stvara zaštitni omotač oko nerava.

Iako se vitamin B12 nalazi u namirnicama životinjskog porekla i činjenica je da niko još uvek nije pronašao pouzdan, prirodno javljajući biljni izvor tog ključnog vitamina, neka istraživanja ukazuju da ga proizvode bakterije u našim crevima, tako da vegetarijanci u Aziji i Africi ne oboljevaju od posledica nedostataka ovog vitamina. Same bakterije debelog creva sintetizuju vitamin B12. Crevne bakterije ne proizvode samo vitamin B12, već takođe proizvode, na primer, vitamin K. Određeni izvori tvrde da bakterije koje se nalaze u našim ustima u stanju su da proizvedu dovoljno vitamina B12 da zadovolje dnevne potrebe organizma. Mnogi koji konzumiraju životinjske proizvode, takođe imaju nedostatak B12. To ukazuje na to da ljudi sa zdravom crevnom florom neće imati problem sa B12.

Neki autori predlažu da onaj koji u potpunosti izbacuje životinjske proizvode iz ishrane obezbedi da dobija odgovarajuće količine ovog B vitamina. Potrebno je da merite nivo vitamina B12 ispitivanjem krvi. Pošto je to neprijatno i skuplje od uzimanja vitamina, drugi će jednostavno više voleti da svakodnevno uzimaju dodatke vitamina B12. Ako vaša creva apsorbuju vitamin B12 na odgovarajući način, verovatno vam je potrebno manje od 5 mikrograma ovog vitamina svakog dana.

Kod starijih osoba se često javljaju nedostaci vitamina B12, a kada se jave, potrebne su im velike doze vitamina. Eventualni nedostatak vitamina B12 nije ograničen na potpune vegane, kako se često pretpostavlja. U stvari, većina problema sa vitaminom B12 u zapadnim zemljama se jednostavno javlja kada ostarimo. Kako starimo, naša sposobnost apsorbovanja vitamina B12 tipično opada.Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa