Zapitaj stoku, naučiće te… mudre životinje odbijaju da jedu GMO

by in Ostalo 26. februara 2018.

Zapitaj stoku, naučiće te… 

Godine 1998. Howard Vlieger na svojoj farmi u Mauriceau, požnjeo je prirodni i genetski modifikovani kukuruz. Hteo je da vidi kako će njegove krave reagovati na GM kukuruz, pa je na jednu stranu jasli dugu devet metara napunio GM, a drugu prirodnim kukuruzom. Njegove bi krave inače pojele sav kukuruz koji bi im dao i ne bi ništa ostavile. No, kad je dvadeset pet krava pustio u štalu, sve su se skupile na stranu jasli u kojoj se nalazio prirodni kukuruz. Kad ga više nije bilo, malo su gricnule modifikovani kukuruz, ali brzo su se predomislile i otišle.

Nekoliko godina kasnije, Vlieger se pridružio grupi farmera u Amesu kako bi čuo govor predsedničkog kandidata Ala Gorea. Zabrinut zbog Goreovog nekritičnog prihvatanja GMO hrane, Vlieger je zatražio od njega da podrži zakon, nedavno uveden u Kongresu, koji zahteva da se GM hrana označava. Al Gore je odgovorio kako naučnici kažu da nema razlike između genetski modifikovane i genetski nemodifikovane hrane. Vlieger je rekao da se ne slaže i opisao kako su njegove krave odbile pojesti GM kukuruz. Dodao je: “Moje su krave pametnije od tih naučnika.” Prostorijom se zaorio pljesak. Gore je upitao da li je još neki farmer primetio razliku u reakciji svojih životinja na GM hranu. Podiglo se petnaest ruku.

“Ako je na polju bilo genetski modifikovanog i genetski nemodificiranog kukuruza, stoka bi uvek najpre pojela onaj genetski nemodifikovan.”

Gale Lush, Nebraska “Komšija je uzgajao GM kukuruz kompanije Pioneer. Kad je stoka zašla medu stabljike, nije ga htela jesti.”

Gary Smith, Montana “Moje krave više su volele jesti stare sorte od hibridnih sorti kukuruza, ali oba su tipa volele više od novog GM kukuruza.”

Tim Eisenbeis, Južna Dakota Prema članku iz časopisa Acres USA iz 1999. godine, stoka je čak srušila ogradu i prošla kroz polje Roundup Ready kukuruza kako bi došla do genetski nemodifikovane sorte koju je pojela. GM kukuruz nije ni dotaknula.

Mudre veverice, jeleni i miševi

Jedan penzionisani farmer iz Ajove godinama je na svojoj farmi tokom zimskih meseci hranio veverice postavljajući klipove kukuruza na hranilice. Jedne godine je hteo da proveri da li veverice vole više GM ili prirodni kukuruz. Prirodni je stavio u jednu hranilicu, a GM kukuruz u drugu, udaljenu približno šest metara. Veverice su pojele sav prirodni kukuruz, ali nisu ni taknule GM. Farmer je dopunio hranilicu prirodnim kukuruzom i taj je uskoro nestao. Međutim, GM je ostao netaknut.

Penzionisani farmer postao je znatiželjan. A šta kad bi GM kukuruz bio jedini izbor vevericama? Kako bi to otkrio, nije im više davao prirodni kukuruz. U to vreme Ajova je bila usred najhladnijih zimskih dana. Ali, dan za danom, genetski modifikovani klipovi ostajali su netaknuti. Veverice su potražile hranu na drugom mestu. Nakon desetak dana pojele su po nekoliko centimetara sa svakog vrha klipa, ali to je sve. Farmeru ih je bilo žao pa je vratio prirodni kukuruz u hranilice i veverice su ga pojele. Pisac Steve Sprinkel opisao je krdo od četrdesetak jelena koji su se hranili na polju ekološke soje, ali ne i sortom Roundup Ready s druge strane puta. “Čak će i miševi krenuti dalje ako nađu alternativu ovim ‘usevima’.” Holandski je farmer potvrdio koja je hrana miševima draža ostavivši u ambaru punom miševa dve hrpe kukuruza. Jedna je hrpa bila od genetski modifikovanog kukuruza, a druga prirodnog kukuruza. Miševi nisu ni taknuli GM gomilu, dok su drugu pojeli.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Korpa